Якщо вершки для вас лише солодкий спогад дитинства, не засмучуйтеся: у сучасній кухні їх можна легко замінити жирною сметанкою (25–30 %). Не раджу експериментувати із менш масною, адже навіть після додавання загущувача вона аж ніяк не скидатиметься на справжні вершки. Натомість якщо сметана дуже жирна, так звана сепараторна, можна не зогледітись, як зіб’єте з неї масло.
Отож 0,5 л сметани стане на приготування 4–6 порцій десерту. Щоб її перетворити на вершки, додаємо до смаку або корицю, або столову ложку коньяку, лікеру чи амарето, або пачечку хорошої розчинної кави чи капучино. Ще кілька ложок цукрової пудри – і збиваємо, доки вершки не загуснуть. Потім викладаємо їх на чорнослив, а зверху посипаємо горіхами та потертим шоколадом. Якщо полити коньяком або лікером – буде ще смачніше! Десерт можна притрусити й какао чи розчинною кавою.
Коктейль «Афродита»
Чому він так називається? Тому що Афродита з’явилася з морської піни, а цей коктейль також пінистий. Для його приготування використовуємо високі келихи. На дно кожного кладемо чверть чайної ложки (без вершечка) хорошої розчинної кави, далі наливаємо 50 г коньяку або горілки та 150 г «Пепсі» – тільки не проґавте піну!
Кава по-французьки
Секрет цієї кави – в жовто-білому смачному декорі. Отож, заваріть філіжанку кави так, як у вас це заведено: всипаючи каву в окріп чи холодну воду, зі спеціями чи без, кілька разів відставляючи з вогню чи ні. А щоб кава стала особливою, нам знадобиться яйце. Одного стане, аби прикрасити приблизно чотири горнятки з кавою. Відділяємо в одну склянку жовток, а в іншу – білок. Додаємо до обох цукор і ванілін та збиваємо на густу піну. Потім у кожне горнятко на каву викладаємо по ложечці пінки обох кольорів. Це потрібно робити дуже обережно, щоб «прикраси» не змішались із кавою.
http://www.simya.com.ua