Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Рекомендуємо
Гумор

Одна блоха подивившись на небо, говорить іншій: "Цікаво, а чи є життя на іншій собаці?"

Google рекомендує
Кухня народів світу

Єгипетська кухня


Єгипетській кухні притаманна безліч овочевих салатів із найнесподіванішим поєднанням компонентів



Розташовуючись на роздоріжжі Африки й Азії, Єгипет може запропонувати чимало смачного й оригінального. Єгипетська кухня увібрала в себе страви інших сусідніх країн. Єгипетські кулінари адаптували під єгипетські смаки рецепти турецької, ліванської, сірійської і грецької кухонь. Прості національні страви готують з великою кількістю свіжих і спілих фруктів і овочів, і приправляють невеликою кількістю пряностей. Єгипетські страви рідко бувають гострими.

  Нинішня єгипетська кухня більшою мірою арабська, хоча деяку наступність усе-таки можна помітити Єгиптяни зберігають традиції національної кухні, і вона є однією з найбільш вишуканих на Арабському Сході. До неї входять злаки (пшениця, ячмінь, кукурудза, рис тощо), бобові (боби, горох, сочевиця тощо), овочі, зелень, цибуля, часник, фрукти, молочні продукти, рідше - м'ясо і риба. Національні страви Єгипту: фуль, таамія, мулухія, м'ясні вироби: кебаб, кюфта, кури, кролики, індичка, голуби. З молочних продуктів споживають козяче і буйволине молоко, рідше - коров'яче (звичайно кисле), солоний сир. Їй також притаманний цілорічний достаток всіляких овочів і фруктів.

Єгипетська кухня базується, в першу чергу, на тушкованих, печених, варених, смажених і сирих овочах, плюс, звичайно, спеції. Більшість салатів являють собою суміш сирих чи варених овочів, різних сполучень овочів і м'яса. У Єгипті придумано безліч овочевих салатів із найнесподіванішим поєднанням компонентів.

Традиційний салат, незамінний на єгипетському столі - це порізані помідори, коріандр, м'ята, небагато зелених гострих перців і цибуля, заправлені часниковою олією. З баклажаном, що є основним інгредієнтом бабаганушу, також готують єгипетське блюдо мусака - смажені баклажани прошаровують м'ясним фаршем, посипають сиром і запікають. У рецептах часто використовується бамія, білокачанна і цвітна капуста, картопля, наприклад, тушкована з помідорами і часником.

Страви єгипетської кухні часто відрізняються гострим смаком і звичайно готуються зі застосуванням різних спецій і соусів. Безліч страв готують без використання м'яса чи риби, так що вони прекрасно підійдуть шанувальникам вегетаріанської їжі. Наприклад, салат з апельсинів і маслин з перцем, пюре з баклажанів з кунжутом і часником, кунжутний крем з рослинною олією.

Дуже смачні численні, часто приправлені кунжутом закуски: в'ялена яловичина в товстому шарі пряностей, пюре з баклажанів з кунжутом і часником, баклажани, фаршировані часником, пікантний твердий сир, кунжутний крем з рослинною олією, у який умокають корж.

Один з важливих елементів єгипетської кухні - приготування їжі без води у власному соку чи з додаванням олії. Так, наприклад, готується овочеве рагу з баклажанів з томатами і солодким перцем, що подають у холодному вигляді. Іноді, для додання особливого смаку, перед тим, як поставити сковороду на вогонь, її натирають різними спеціями. Наприклад, часником.

Традиційний соус готується з використанням маслинової олії, лимона, оцту, трав і різних спецій. Охолоджені варені боби, баклажани, зелений перець, подаються із соусами з рослинної олії, цибулі, часнику, з додаванням трав і гострих спецій. Серед салатів зустрічаються і воістину "вогненні суміші" з пекучого перцю чілі, змішаного зі спеціями й оцтом.

 Боби візитна картка єгипетської кухні. Одна з найбільш незвичайних страв - "бобовий бургер". Його готують з прокручених через м'ясорубку бобів з додаванням коріандру, часнику і спецій у формі невеликих котлеток і смажать у фритюрі. "Бобові бургери" - невід'ємна частина традиційного єгипетського сніданку, утім, вони можуть бути подані й у будь-який інший час дня.

Рис часто готують з горіхами, цибулею й овочами. У єгипетській кухні прийнято начиняти зелені листові овочі різними сумішами з рисом, наприклад, рулети з виноградних листів, начинені сумішшю пряного рису з невеликою кількістю фаршу.

Треба відзначити, що для більшості єгиптян традиційні сніданок, обід і вечерю складаються з коржів чи оладок (це давньоруські оладки, що прийшли сюди через турків), бобів і овочевих фрикадельок. Звична їжа - горох-нут, кислі боби і печені на вугіллі товсті довгі редиски, здалеку схожі на соковиті німецькі ковбаски-вурсти.

Не буває єгипетського обіду також без рису і хліба. Звичайно до столу подають м'який "баладійський" хліб, що, подібно до "піти", вмочується у соус. Цей вид хліба легко розділяється на два шари і часто використовується замість ложки.

 Страви з м'яса і риби звичайно гострі і, як і більшість страв єгипетської кухні, дуже ситні. Завдяки близькості Червоного моря існує величезна розмаїтість рибних страв. Найбільш часто в ресторанах зустрічається рибне асорті. Існує чимало спеціалізованих рибних ресторанчиків.

Більшість єгиптян використовують м'ясо в невеликих кількостях, і готують його з овочами ч подають з рисом. Наприклад, з баранини чи яловичини роблять овочевий гуляш з цибулею, майораном і лимонним соком. Дуже популярна кюфта - тефтельки з м'ясного фаршу зі спеціями і цибулею, що надягають на шампури і подають із традиційними гарнірами: рисом, сочевицею, зеленню, томатним салатом, соусом тахіні і хлібом.

Основні м'ясні страви єгипетської кухні мають тюркські назви: шашлики-кебаби, шаурма, кюфта, пастрама, чорба. Їх готують в основному з м'яса птаха, індички, баранини і яловичини, але не свинини. Однією з найбільш вишуканих страв і навіть делікатесом вважаються перепели і фаршировані голуби.

Наприклад, для приготування голубів із пшеничною начинкою необхідно взяти 4 тушки голубів (по 250г), 1 пучок зеленої цибулі, 70 г вершкової олії, 100 г грубо роздробленої пшениці, 1/2 ст. л. нарубаної перцевої м'яти, 1 ч. л. соли, 1/2 ч. л. свіжомолотого білого перцю, 750 мл курячого бульйону.

Голубів разом з нутрощами миють і просушують. Нутрощі дрібно рубають. Молоду цибулю чистять, миють, рубають, змішують з нутрощами і обсмажують у 1 ст. л. вершкового масла. Додають пшеничні зерна і порубане листя перцевої м'яти. Фарш приправляють сіллю і перцем. Після цього голуба зсередини натирають сіллю і наповняють 2 ст. л. фаршу. Отвори птаха зашивають кухонною ниткою. Духовку розігрівають до 220 °С. Голубів кладуть у сотейник. Масло, що залишилося, топлять і поливають ним голубів. Далі голубів заливають 500 мл курячого бульйону і доводять на вогні до кипіння. У подальшому смажать голубів у духовці 30 хвилин; при цьому періодично поливають соком від смаження. Інші 5 мл бульйону кип'ятять і залишають на 30 хвилин на слабкому вогні, поклавши в нього для набрякання суміш, що залишилася. Отриману консистенцію викладають на попередньо нагріту тарілку і подають з готовими голубами.

По-східному солодкі і насичені медом десерти: тістечка зі шарованого тіста з медом і горіхами, мигдалем і сиропом, запечена з цукром, медом і горіхами вермішель чи пиріжки із сирною начинкою. Не такою нудотною на смак є солодка малахабіджа - молочний рис з трояндовим маслом, горіхами і фісташками. Рулет з тіста філо з горіхами і медом - найменш солодкий із усіх десертів. Також у єгипетській кухні присутні млинці з різними начинками, починаючи від яєць до абрикосів, і надзвичайно солодкий десерт, що готують з тіста з манною крупою, замоченого в меді і посипаного фундуком. Особливі солодкі страви слугують кулінарним завершенням місяця посту рамадану і великих свят. Тут також є один улюблений десерт, що присутній в усіх меню - тістечко, зварене в молоці, посипане горіховою стружкою і цукровою пудрою.

Наприкінці обіду в багатьох будинках і в ресторанах подають свіжі фрукти: свіжі фіги, фініки (яких є понад 200 різних сортів і розмірів), апельсини і гранати.

У Єгипті процвітає культ кави, що завжди був і залишається національною традицією. Місцеві жителі часто збираються в "кафешках", щоб попити каву, обговорити останні новини, пограти в нарди і послухати єгипетську музику. Інші традиційні напої - каркаде і чай. А ось алкоголь тут, як, утім, і в будь-якій іншій мусульманській країні, не вітається і дуже дорогий навіть для туристів. Тому доведеться потерпіти і віддатися дегустації кулінарних витворів єгипетських кулінарів, наприклад, спробувати томатний сік з лимоном.

Щоб відчути усю своєрідність і принадність єгипетської кухні, рекомендуємо приготувати наступні національні єгипетські страви:

Баклажани по-арабськи

Баклажани - 200 гр., олія маслинова - 30 гр., морква - 20 гр., селера - 20 гр., помідори - 50 гр., цибуля ріпчаста - 30 гр., часник - 4 гр., зелень петрушки - 3 гр., сіль.

Баклажани розрізають по довжині навпіл, відокремлюють ножем м'якоть від шкірочки. Пасерують на вершковому маслі дрібно нарізану цибулю, потім додають дрібно різаний часник, моркву і варену селеру, вийняту з баклажанів м'якоть, солять і все добре перемішують. Отриманим овочевим фаршем заповнюють шкірки баклажанів і розкладають їх на змазаній олією сковороді чи деку. Кожну половинку баклажана накривають скибочкою помідора і посипають дрібно нарізаною зеленню петрушки. Запікають у духовці 20 хв., подають холодними.

Баранина з чорносливом

Баранина - 150 гр., цибуля ріпчаста - 40 гр., масло вершкове - 10 гр., борошно - 5 гр., чорнослив - 30 гр., цукор - 2 гр., кориця, перець мелений чорний, сіль.

М'ясо нарізають вузькими довгими смужками (1х5 см). Дрібно нарізану цибулю пасерують у вершковому маслі, обсмажують там само м'ясо, присипають борошном, сіллю, перцем і корицею, перемішують, доливають стільки води, щоб вона покрила м'ясо, і доводять до готовності на слабкому вогні. За 20 хв. до подачі кладуть намочений напередодні чорнослив (кісточки видаляють), заправляють цукром. Подають з розсипчастим рисом.

Плов по-єгипетськи

Рис - 50 гр., масло вершкове - 20 гр., цибуля ріпчаста - 5 гр., печінка куряча - 10 гр., шинка - 20 гр., гриби - 30 гр., бульйон - 100 гр., сіль.

Обсмажений (без олії) відварений рис, нарізану скибочками і припущенну з маслом курячу печінку, нарізану кубиками, варену шинку і нарізані скибочками свіжі гриби перемішують, заливають гарячим бульйоном чи водою, доводять до кипіння, солять і тушать під кришкою в духовці 15-18 хв.

Салат "Порт-саїд"

Селера - 40 гр., банани - 40 гр., яблука - 40 гр., салат - 20 гр., майонез - 40 гр., свіжі помідори - 20 гр.

Очищений і нарізаний локшиною корінь селери, нарізані шматочками банани, кубиками - яблука, соломкою - салат перемішують, заправляють майонезом, у який додані дрібно нарубані свіжі помідори. Подають страву в шкірці банана, прикрасивши листками салату.

Салат арабський

Апельсини - 180 гр., цибуля ріпчаста - 40 гр., маслини - 40 гр., олія рослинна - 15 гр., перець мелений чорний, сіль.

Апельсини очищають і нарізують, так само як і цибулю, тонкими пластинами, змішують з маслинами, з яких вилучені кісточки. Поливають олією, заправляють сіллю і перцем.

Салат єгипетський

Фісташки - 60 гр., помідори - 120 гр., цибуля ріпчаста - 25 гр., перець червони мелений, сіль.

Помідори очищають від шкірочки, видаляють насіння, мілко нарізують, змішують з нашаткованою цибулею, товченими фісташками, сіллю і меленим червоним перцем. Суміш повинна постояти 10 хв., після чого салат готовий до подачі на стіл.

Тамійя (крокети з квасолі)

Квасоля - 150 гр., цибуля ріпчаста - 80 гр., часник - 5 гр., зелень петрушки - 30 гр., яйце - 1 шт., олія рослинна - 10 гр., перець мелений червоний і чорний, сіль.

Квасолю, замочену напередодні, розтирають у ступці з ріпчастою цибулею, попередньо нарізаною кружечками і підсмаженою у рослинній олії, часником і дрібно нарізаною зеленню петрушки. Усе це розмішують з яйцем, приправляють сіллю, чорним і червоним меленим перцем. З отриманої маси формують кульки завбільшки з волоський горіх і підсмажують їх на гарячій рослинній олії до бронзового кольору. Крокети подають із салатом з помідорів і лабаном (йогуртом).

Курча по-александрійськи

Курча - 350 гр., мед - 20 гр., масло вершкове - 15 гр., трояндова вода - 3 гр., фісташки - 5 гр., імбир - 1 гр., жир для смаження - 20 гр.

Олію розтоплюють з медом і вливають половину її в отвори, зроблені гострим ножем у грудках і ніжках курчати. Іншу суміш розбавляють трояндовою водою і рясно поливають нею все курча зсередини, попередньо розрізавши тушку уздовж. Обсмажують у жирі до золотавого кольору. Перед подачею посипають меленими фісташками й імбиром.

Курча по-каїрськи

Курча - 220 гр., олія маслинова - 20 гр., цибуля ріпчаста - 10 гр., шинка - 10 гр., гриби свіжі - 30 гр., помідори - 30 гр., локшина домашня - 50 гр., масло вершкове - 10 гр., салат зелений - 30 гр., зелень, сіль.

Філе і ніжки курчати обсмажують на маслиновій олії; коли вони підрум'яняться, додають дрібно нарізану цибулю, варену шинку, свіжі гриби й ароматичну зелень, заливають бульйоном і проварюють. Потім додають дрібно нарізані помідори, солять і тушать 15-20 хв. до м'якості. Готові шматки філе і ніжки можна подавати без гарніру чи загарнірувати заправленою маслом домашньою локшиною. Окремо подають зелений салат.

Яйця по-египетськи

Яйця - 2 шт., масло вершкове - 25 гр., цибуля ріпчаста - 25 гр., цибуля порей - 25 гр., соус білий - 25 гр., сіль.

Цибулю ріпчасту і цибулю порей нарізають кільцями, пасерують на вершковому маслі до м'якості, посипають сіллю і чорним меленим перцем, додають білий соус; отриману суміш викладають на змазану вершковою олією сковороду, заливають яйцями і запікають у духовці.

Насолоджуйтеся. Смачного!

http://svit.ukrinform.com

Дата публікації: 07.02.2007
Прочитано: 9178 раз





Додатково на дану тему
Іранська кухня має своє меню і власну смакову гамуІранська кухня має своє меню і власну смакову гаму
Гороскоп совместимости партнеров по знакам зодиака. Он Водолей. Часть 2Гороскоп совместимости партнеров по знакам зодиака. Он Водолей. Часть 2
Грузинська кухня дуже різноманітна і досить вишуканаГрузинська кухня дуже різноманітна і досить вишукана
Тайські фруктиТайські фрукти
Культура харчування на ТайваніКультура харчування на Тайвані
Банош – частина гуцульської душіБанош – частина гуцульської душі
Найжахливіші делікатеси різних країн світуНайжахливіші делікатеси різних країн світу
Як ми обираємо партнерівЯк ми обираємо партнерів


[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Приходить тяжко хвора пацієнтка до лікаря та й питає:
-Лікарю я збираюсь поїхати полікуватись на грязі, як ви вважаїте це мені допоможе?
Лікар:
- Незнаю чи допоможе, а от до землі звикати треба.

Реклама
Опитування
Коли краще робити весілля?

Зимою
Весною
Літом
Восени
Краще взагалі не робити, а віддати гроші молодим



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 2429
Коментарів: 3
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 104 | користувачів сьогодні: 714 | переглянуто сторінок сьогодні: 9146 | всього сторінок переглянуто: 71592382




Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.023 сек. і 10 запитів до бази даних за 0.010 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.