Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Рекомендуємо
Гумор

Сидять в туалеті два студенти і розмовляють:
- Сашко, ти екзамен здав?
- Та ні. Декан, як бик вперся і не хоче ставити.
Раптом з третьої кабінки:
- І не здаси!

Google рекомендує
Народні свята

Млинці для тих, хто хоче схуднути


 Масниця - свято, що збереглося ще з язичеських часів. В цей час святкують проводи Зими і зустріч Весни.

Хочеш - не хочеш, а пару-трійку млинців на Масницю обов'язково з'їси. А там де два, там і все чотири. Щоб не відмовляти собі коханому в задоволенні, не винити за з'їдені млинчики, і, головне, не товстіти, є декілька рекомендацій.




Масниця - свято, що збереглося ще з язичеських часів. В цей час святкують проводи Зими і зустріч Весни. Це останній тиждень перед Великим постом, який в народі називають Масницею, а за православними канонами - сирною, оскільки по церковному статуту в цей час вживають в їжу рибу, масло, молоко, яйця і сир. Сирний тиждень з її напівскоромною їжею був встановлений церквою для того, щоб полегшити християнам перехід від м'ясоїда до Великого поста і створити у них відповідний настрій, пов'язаний з ідеєю поста як тілесної стриманості і напруженої духовної роботи.

Кожний день масляного тижня носить свою назву:


Понеділок називається "зустріччю". До цього дня добудовувалися гори, качелі, балагани. Ті, хто побагатше, починали пекти млинці. Перший млинець віддавався жебракам на помин покійних.

Вівторок називався "заігришами". З ранку молоді люди запрошувалися кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих: "У нас гори готові і млинці випечені - просимо дарувати".

Середа - "ласунки". Цього дня зять приходив "до тещі на млинці". Окрім зятя, теща запрошувала і інших гостей.

Четвер - "широкий розгул". З цього дня Масниця розгорталася на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх: крижані гори, балагани, качелі, катання на конях, кулачні бої, галасливі гулянки. Обов'язковою їжею були млинці, які були як би символом свята. Причому разом з розгульною веселістю не забували і справи милосердя, влаштовували годування убогих.

П'ятниця на масляному тижні звалася «тещиними вечірками». Зяті запрошували в гості своїх тещ, пригощали їх млинцями.

Субота - "посиденьки зовиці". Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць. Наречена невістка повинна була подарувати зовицям подарунки.

Неділя - "проводи", "прощений день".

Найбільш поширений вид проводів - спалювання Масниці. Масничні багаття були дуже різноманітні. Спалювали просто оберемок соломи; колесо, надіте на жердину; жердини, обмотані соломою і ганчірками або солом'яну ляльку.

Характерною рисою проводів було знущання над Масницею: її лаяли, проганяли з криком, музикою, кривлянням і пританцьовуванням. Проводи Масниці символізували проводи зими. Але маснична неділя називалася і "прощеною неділею". Оскільки з понеділка починався Великий пост, і щоб вступити в нього з відповідним відчуттям покаяння, необхідно було примиритися з своїми ближніми. Цього дня, після вечірньої служби, належало просити вибачення за всі образи і засмучення, заподіяні іншим протягом року. У сім'ї прощення бувало після вечері, перед сном. Молодші зверталися до старших, діти кланялися своїм батькам і просили вибачення.

Прощення закінчувалося поцілунком і низьким уклоном.

Основні принципи приготування млинців:

1. На жаль, повністю від використання вершкового масла в млинцях не можна відмовитися, оскільки саме воно не дає млинцям пристати до сковорідки і злипнутися між собою, коли ви складете їх на тарілку. Але кількість масла тваринного походження можна трохи скоротити. Для цього просто додайте 2-3 столових ложки олії в тісто і змащуйте млинці на сухій, добре розігрітій сковороді, краще всього - чавунній або з тефлоновим покриттям. Таким чином, млинці вийдуть набагато менш жирними і важкими.

2. Для приготування тіста використовуйте не цілісні яйця, а тільки білки. Головне - як слід їх збити.

3. Молоко краще брати з низьким відсотком жирності (0,5%, 1,5%), або наполовину замінювати його водою, а в ідеалі - відмовитися від молока взагалі. Якщо замість звичайної води узяти мінеральну, млинці вийдуть пишними.

4. Використовуйте муку грубого помелу, краще гречану або житню, в ній менше міститься вуглеводів, зате багато клітковини, вітамінів і мікроелементів.

5. Можна додати в тісто натерті на терці яблука, груші, гарбуз або кабачки. Млинці стануть менш калорійними.

6. Готові млинці їжте не з маслом або сметаною, а краще з фруктовим або ягідним джемом.

Варіанти апетитної низькокалорійної начинки:

- Нежирний сир з рубаною зеленню, з горіхами або з родзинками;
- Тунець у власному соку з дрібно порізаними свіжими огірками і зеленню;
- Салат з свіжих помідорів, болгарського перцю і салату;
- Порізані відварні курячі грудки з будь-якими свіжими або відварними овочами;
- Стручкова квасоля, відварена і змішана з подрібненими горіхами;
- Трохи відварені в невеликій кількості води яблука з невеликою кількістю родзинок;
- Відварне м'ясо, прокручене в м'ясорубці і розбавлене м'ясним бульйоном;
- Овочеве рагу з перцю, помідорів, горошку.

А ось кілька рецептів млинців для тих, хто не боїться погладшати і насолоджується життям на повну.

Млинці з грибами

Інгрідієнти:
2 стакани муки, 3 стакани молока, 5 яєць, 50 г вершкового масла, 1 ст.л цукру, 1/2ч.л солі.

Для начинки:
200 г шампіньйонів, 1 цибулина, 50 г вершкового масла, сіль, перець, пучок петрушки.

Спосіб приготування:
Яєчні жовтки збовтати, посолити, додати молоко, цукор, розтоплене масло і, розмішуючи, всипати муку. Перемішати, додати збиті білки, перемішати. Обсмажити млинчики. Шампіньйони нарізати скибочками. Лук дрібно порубати. Підсмажити овочі в гарячому маслі, посолити, поперчити, додати дрібно порубану петрушку. Начинити млинці і скласти конвертом.

Картопляні млинці

Інгрідієнти:
1,5 стакана муки, 2 яйця, 100 г цукру, 200 г масла, 3 стакани молока, 400 г картоплі, 1 головка цибулі, сіль і чорний перець

Спосіб приготування:
Змішати молоко і яйця, муку і приправи. Ретельно вимісити, дати тісту постояти. В цей час нарізати цибулю, натерти картоплю і потім додати їх у тісто. Млинчики потрібно робити невеликими, як оладки, і обсмажувати їх на вершковому маслі на повільному вогні до золотисто-коричневої скориночки.

Сирні млинці

Інгрідієнти:
2,5 стакана муки, 5 яєць, 100 г цукру, 200 г масла, 3 стакани молока, 3/4 ч.л. солі, 300 г твердого сиру

Спосіб приготування:
На дрібній терці натерти сир. Відокремити жовтки від білків. Збити жовтки з молоком, додавши туди ж тертий сир, муку, сіль. Збити білки і додати отриману білкову піну в тісто. Обсмажувати в маслі до отримання золотистої хрусткої скориночки. При цьому млинчики повинні бути невеликими.

Манні млинчики з родзинками

Інгрідієнти:
230 г манної крупи, 2 стакани молока, 2 яйця, 100 г родзинок, сіль

Спосіб приготування:
У молоці розмішати яйця, манну крупу і додати сіль. Масі дати постояти деякий час, щоб крупа розбухнула. Потім ввести промиті родзинки, добре розмішати. Приготовану масу з манною крупою можна наливати ложкою на добре розігріте деко з киплячим топленим або рослинним маслом, посипати вимитими родзинками і випікати. Випечені млинчики наколоти вилкою і знову поставити в духовку на декілька хвилин. Подавати, посипавши цукровою пудрою і поливши фруктовим соком.

Млинцевий пиріг з яблучною або сирною начинкою

Інгрідієнти:
250 г муки, 3 стакани молока, 3 яйця, 0,5 стакана цукру, 1 ст.л. топленого масла або маргарину, 0,5 ч.л. солі, 300 г начинки

Спосіб приготування:
З муки, яєць, молока з сіллю приготувати тісто для млинчиків. Добре розігріти сковороду, змастивши її маслом, і випікати млинці, підрум'янюючи їх з одного боку. Змастити маслом і обсипати сухарями форму або низьку каструлю. Укладати в посуд млинці, підсмаженою стороною вниз, перешаровувавши їх начинкою. Верхній млинець змастити збитим яйцем, посипати сухарями, збризнути маслом і поставити в духовку на 30-40 хвилин. Коли пиріг випечеться, перекинути його на блюдо і подати до столу. Окремо принести масло, солодкий соус. Млинцевий пиріг можна зробити з будь-якою начинкою - з однією або декількома.


Експериментуйте, дегустуйте і зустрічайте Масницю з радістю!

http://ostriv.in.ua

Дата публікації: 07.03.2008
Прочитано: 6829 раз



Додатково на дану тему
Різдво ХристовеРіздво Христове
Свято Маланки (Щедрий вечір) та Василя (Старий Новий рік)Свято Маланки (Щедрий вечір) та Василя (Старий Новий рік)
Водохреща (Йордана, Богоявлення)Водохреща (Йордана, Богоявлення)
День святого ВалентинаДень святого Валентина
СтрітенняСтрітення
День сміхуДень сміху
БлаговіщенняБлаговіщення
Великий пістВеликий піст
Великдень (Пасха)Великдень (Пасха)
Рахманський ВеликденьРахманський Великдень
[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Одного дня блондинка сіла на коня. Кінь поніс. Блондинка злякалась, заплуталася в стременах. Так би і загинула, не зупини працівник парку карусель.

Реклама
Опитування
Якому весільному салону Ви віддасте перевагу?

Ассоль
"L`Amour"
Марьяж
Ксенія
Валерія
Наталі
Леррос
Мрія
Мадемуазель
Подіум
Міледі
салони м. Києва



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 770
Коментарів: 0
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 71 | користувачів сьогодні: 1865 | переглянуто сторінок сьогодні: 17671 | всього сторінок переглянуто: 106821330




Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.037 сек. і 20 запитів до бази даних за 0.032 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.