Родзинки – часті гості будь-якого столу. Вони як і яблука містять багато бору, крім того родзинки багаті на калій, магній та марганець. Вживання родзинок попереджає остеопороз, та хвороби щитоподібної залози. Їх часто додають у десерти, використовують для приготування м‘ясних страв та каш.
Фініки – містять залізо, мідь, калій та фосфор, а також майже весь спектр вітамінів. Араби вважають ці плоди найкращими ліками від застуди та головного болю. Вони корисні для профілактики захворювань зору, при фізичних навантаженнях та виснаженні організму. Підвищують працездатність, посилюють увагу. У китайській кухні їх найчастіше використовують в гарячих м‘ясних стравах, у нас же фініки використовують для приготування десертів та як інгредієнт солодких каш. Але зловживати фініками не варто, особливо людям з надмірною вагою, так як вони дуже калорійні.
Курага – в великих кількостях містить залізо, калій, фосфор та вітамін В5. Вживання кураги рекомендовано людям які хочуть скинути вагу, та для тих що мають проблеми з серцево-судинною сисемою. Найчастіше курагу використовують для приготування тушкованого м‘яса (яловичина, свинина, птиця) та у десертах.
Папая – природний афродизіак – підвищує сексуальну активність, зміцнює імунітет. Найчастіше використовують у десертах та солодких кашах.
Чорнослив – містить майже всі вітаміни групи В. Зміцнює імунітет та нервову систему. Використовують для приготування м‘ясних страв та десертів.
Інжир – лікує бронхіт, стимулює травлення, попереджає розвиток злоякісних пухлин. Дуже популярний в кулінарії. Використовується для приготування десертів, салатів, різних страв з рису а також для приготування м‘ясних страв.
PS.: Не варто плутати сухофрукти та цукати. Асортимент цукатів в наш час дуже великий, але технологія приготування дещо інша ніж у сухофруктів. Саме тому цукати майже не мають корисних речовин, зате містять, у великій кількості, цукор. В кулінарії їх найкраще використовувати для оздоблення десертів або як окремі ласощі. Сюди ж варто віднести консервовані фрукти. Їх поживна цінність не така велика, як у сухофруктів, але вони дуже смачні. Їх використовують для приготування солодких салатів, десертів та як оздоблення коктелей.
buket.ck.ua